Om Fur...

-Danmarks skønneste Ø!

Velkommen på FUR - oplev det smukke, uspolerede landskab og den lokale gæstfrihed - en oase til ferie og fridage året rundt.

Vi glæder os til at byde dig og din familie velkommen!

Fur har ca. 800 indbyggere og et areal på 22 km2. Øen rummer en rigdom af særprægede landskaber med talrige muligheder for naturoplevelser. Et øst-vestgående bakkedrag rejser sig markant mod nord, h vorfra der er en storslået udsigt over øen og Limfjorden. Langs nordjystens stejle skrænter er der rig lejlighed til at studere moleret med mørke striber af vulkansk aske. Fur byder på fortrinlige badestrande.

Der har været mennesker på Fur i tusinder af år. De mange gravhøje og bopladser vidner om en ø med stor aktivitet i oldtiden. Gravhøjene, Stendal Høje, Manhøje og Smedjehøje er alle placeret på øens højeste punkter, hvorfra man har en fremragende udsigt ud over Limfjorden.

Hvis man har lyst til at opleve øens storslåede natur, er det en god idë at følge Furs kikometerlange naturstier. Der er på ruten opstillet skilte, som viser vej og informere om seværdighederne.

Moler består af ler og mikroskopiske kisel alger kalet diatomer, der levede som planktonalger i et molerhav, der for 55.000.000 år siden dækkede Danmark Algerne måler fra 1/100mm - ½mm.

Moleret er endvidere kendt for sit indhold af velbevarede fossile fisk, insekter, fugle, krybdyr og planter. Moleret indeholder ca. 200 vulkanske askelag. Askelagene er blevet dannet under gentagne vulkanudbrud i forbindelse med åbningen af Nordatlanten mellem Norge og Grønland.

Nordfurs bakkeland er kendt for sin fantastiske udsigt. Fra toppen af oldtidens gravhøje Stendalhøje (Bette Jenses Hyw) og Smedehøje kan man overskue hele den centrale del af Lomfjordslandet med Livø, Himmerland, Salling, Mors og Thy.

Kører man på strækningen mellem Stendalhøje og Smedehøje, kan man se, at også nutidens mennesker præger landskabet. Der graves moler - og i et sådant omfang, at der opstår et nyt menneskeskabt kulturlandskab.

At dømme ud fra den wauw-oplevelse, som mange tusinde besøgense allerede har haft, bliver det en af de kommende årtiers største turistoplevelser.

På grund af de to molerfabrikker er Fur den eneste af de danske småøer, der med rette kan kalde sig et industrisamfund. Fabrikkerne giver Fur omkring 100 arbejdspladser og dermed en indpendling til øen. Molerindustrien er også stærkt medvikende til, at Fur har to moderne færger med talrige afgange døgnet rundt. Der skal mange tusinde lastbiler til og fra øen.

Som turist kan man opleve molergravningen fra vejen eller fra udsigtspunktet med bord/bænke og infotavler. Man kan også køre ned forbi Bispehuen eller komme på fossiljagt med naturvejledere nede i graven - det sker på alle hverdage i julie måned med start fra Stendal Høje kl. 13.00

Kilde: Fur og Østsalling 2014

Om Fur...

-Danmarks skønneste Ø!